ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Βρέθηκε χυμένο σε χωράφι το ραδιενεργό υλικό που είχε κλαπεί

Μεξικό: Βρέθηκε χυμένο σε χωράφι το ραδιενεργό υλικό που είχε κλαπεί

Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν ένα κλεμμένο φορτηγό το οποίο μετέφερε επικίνδυνο φορτίο με ραδιενεργά απόβλητα νοσοκομείου, δήλωσε την Τετάρτη στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή.

Ο φυσικός Μαντόνιο Χιμένεζ της Εθνικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ασφάλεια είπε ότι το δοχείο που περιείχε το ραδιενεργό υλικό βρέθηκε ανοιχτό, ωστόσο η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει μεγάλη έκταση γύρω από την περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το φορτηγό, το οποίο είχε κλαπεί τη Δευτέρα από σταθμό καυσίμων λίγο έξω από την Πόλη του Μεξικού. Οι αρχές ανακάλυψαν το φορτηγό σε κοντινή απόσταση από όπου είχε κλαπεί.

Οι κλέφτες άνοιξαν το δοχείο και έχυσαν τη ραδιενεργό ουσία σε ένα χωράφι. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ακτινοβολία, δήλωσε ο Χιμένεζ. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι πέταξαν στο έδαφος», είπε ο φυσικός στο γερμανικό πρακτορείο. «Προφανώς δεν ήταν ειδικοί».

Το δοχείο ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Χιεπόξτλα. Το ραδιενεργό υλικό είχε χυθεί σε ένα χωράφι περίπου 500 μέτρα μακριά.

Οι μεξικανικές αρχές ειδοποίησαν τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη, αφότου το φορτηγό κλάπηκε ενώ μετέφερε το υλικό από νοσοκομείο της Τιχουάνας σε ένα κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Η εφημερίδα El Universal ανέφερε ότι δύο ένοπλοι ανάγκασαν τον οδηγό του φορτηγού να σταματήσει το όχημα και αφού τον φίμωσαν και τον έδεσαν, έκλεψαν το φορτηγό.

Οι αρχές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους πως το ραδιενεργό υλικό ίσως χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία «βρώμικης βόμβας», μέσω της οποίας ραδιενέργεια απλώνεται σε περιορισμένη περιοχή.

Όταν εκλάπη το φορτηγό, το ραδιενεργό υλικό περιεχόταν με ασφάλεια μέσα στο ειδικό δοχείο, ανακοίνωσε η IAEA. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας και οι μεξικανικές αρχές δήλωσαν ότι το υλικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

«Είναι μια καρκινογόνος ουσία. Είναι επικίνδυνο όταν κάποιος ανοίξει το δοχείο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις», δήλωσε αξιωματούχος. Ο Πέντρο Λουίς Νόμπλε, τοπικός υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι το υλικό είναι θανατηφόρο εάν κάποιος εκτεθεί σε αυτό για διάστημα 4 λεπτών.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Βρέθηκε το όχημα αλλά όχι το ραδιενεργό υλικό!