ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν συγγενείς υπουργών και επιχειρηματίες στην Τουρκία

Συνελήφθησαν συγγενείς υπουργών και επιχειρηματίες στην Τουρκία

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών αφορά το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας που είχε μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα να προσαχθούν συνολικά 37 άτομα στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Ραντικάλ στον ιστότοπό της υποστηρίζει ότι ο φάκελος σχετίζεται με τέσσερις υπουργούς: τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς. Σημειώνεται ότι οι γιοι των τριών πρώτων υπουργών έχουν ήδη προσαχθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας δείχνουν ότι ενδέχεται να σημειώθηκαν ατασθαλίες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εφημερίδα στον ιστότοπό της γράφει επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα θα ζητηθεί από την εθνοσυνέλευση η άρση της ασυλίας των εν λόγω υπουργών.

Σιγά-σιγά πάντως εμφανίζονται τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για εξέλιξη στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Η Τουρκία δεν είναι μπανανία. Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μήνυμα του Γιαλτσίν Ακντογάν, συμβούλου του πρωθυπουργού, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν». Με άλλα λόγια, ο Άκντογαν προειδοποιεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του τάγματος και της κυβέρνησης, τελικά θα ζημιωθούν και οι δύο.