ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Γιανουκόβιτς

Με τους διαδηλωτές να εξακολουθούν να ζητούν την παραίτησή του, ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιστρέφει σήμερα στα καθήκοντά του, μετά την οξεία αναπνευστική λοίμωξη από την οποία φέρεται να είχει προσβληθεί.

Κατά την τετραήμερη απουσία του, η πολιτική κρίση επιδεινώθηκε με τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Κιέβου να ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του προέδρου Γιανουκόβιτς, πριν την είδηση της αδιαθεσίας του, ήταν την περασμένη Τετάρτη. Από το γραφείο του εκδόθηκε η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος υποφέρει από υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να εργαστεί.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό σε σχέση με την αρρώστεια του - την Κυριακή, σε ομιλίες τους στην πλατεία Ανεξαρτησίας τον κάλεσαν εκ νέου σε παραίτηση. Η συγκεκριμένη πλατεία έχει γίνει τους τελευταίους μήνες σύμβολο της αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου, η ουκρανική αντιπολίτευση δήλωσε ότι επιθυμεί τη διεθνή διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις της με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς προκειμένου να «αποτραπούν αποκλίνουσες ερμηνείες». Το θέμα αυτό εξετάστηκε το Σάββατο στο Μόναχο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συνάντησαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε σήμερα ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Παράλληλα η αντιπολίτευση ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Δύση, όπως ανακοίνωσε ένα από τα ηγετικά της στελέχη, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος μετείχε στις συναντήσεις στο Μόναχο. «Απευθυνθήκαμε στους δυτικούς εταίρους λέγοντας ότι χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια. Εμείς, ο ουκρανικός λαός, ούτε ένα καπίκι στο καθεστώς του Γιανουκόβιτς, θα τα κλέψει όλα», δήλωσε ο Γιατσένιουκ ενώπιον τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτών πριν προσθέσει: «Αυτοί (Οι Δυτικοί) είναι έτοιμοι να το πράξουν».

Εντωμεταξύ, ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ έφτασε το βράδυ της Κυριακής στη Λιθουανία για ιατρική περίθαλψη. Ο Μπουλάτοφ την περασμένη εβδομάδα είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση όπου υποστήριξε ότι, κατά την απαγωγή του από αγνώστους, είχε υποστεί βασανισμό.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο Μπουλάτοφ έφτασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας μέσω της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγα. Αμέσως μετά την άφιξή του, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε δήλωση, όπως ανέφερε δημοσιογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλους τους ουκρανούς τραυματίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών της αντιπολίτευσης και των άλλων τραυματιών», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας της Λιθουανίας Βιτένις Αντριουκάιτις.