ΚΟΣΜΟΣ

«Βάφεται» με αίμα το Κίεβο (pics+video)

«Βάφεται» με αίμα το Κίεβο (pics+video)

Στα στελέχη της αστυνομίας της Ουκρανίας μοιράστηκαν πολεμικά όπλα τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών οι οποίες συνεχίζονται στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

Δείτε LIVE

Η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη των Μπερκούτ, των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, και τους διαδηλωτές κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα αιματηρές ταραχές τις τελευταίες δυο ημέρες.

BD1

«Υπέγραψα [τη σχετική] διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος της Κιέβου αποχωρεί από το κυβερνητικό κόμμα και καλεί τους βουλευτές να βγουν στην Πλατεία.

«Καμιά εξουσία δεν αξίζει ανθρώπινες ζωές και εγώ κηδεύω δεκάδες κάθε μέρα», δήλωσε.

Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να ρίχνουν ριπές αυτομάτων όπλων. Σε άλλο βίντεο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που φορά κράνος ανοίγει πυρ πίσω από ένα δέντρο.

BD2

Ο Ζαχαρτσένκο κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τις πιο ακραίες ενέργειες.
Πάνω από 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης.

bd3


«Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν», όλοι «από σφαίρες», δήλωσε ο Χανένκο.

bd8


Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να αποδεχθεί την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και άλλων εταίρων να υποστηρίξουν τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αντιπολίτευση.

bd4

Η καγκελάριος Μέρκελ «κάλεσε εντόνως» τον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ η οποία προσφέρθηκε «να υποστηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της.

bd5

Η καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνημένη εκεχειρία, ενώ τόνισε πως κάθε «ελιγμός για να κερδηθεί χρόνος θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση περαιτέρω και εμπεριέχει απρόβλεπτους κινδύνους», καθώς στο Κίεβο σήμερα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις. Νωρίτερα, ένας απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς.

bd9

Η καγκελάριος «καταδίκασε σθεναρά την πρόσφατη κλιμάκωση» της βίας. «Μόνον οι συζητήσεις που θα έχουν σαφή και γρήγορα αποτελέσματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης (εθνικής ενότητας) και μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος προσφέρουν μια πιθανότητα για μια βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε.
Για να εντείνουν την πίεση στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να εξετάσουν ένα σχέδιο απόφασης που καλεί για την επιβολή κυρώσεων.

bd10

Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν τα πρόσωπα που ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και υλικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Διπλωμάτες επισήμαιναν ωστόσο ότι το κείμενο αυτό υπόκειται σε αναθεωρήσεις και ότι την οριστική απόφαση θα τη λάβουν οι ΥΠΕΞ.

Το συμβούλιο θέλει να ενημερωθεί από τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας οι οποίοι θα αναφέρουν σε αυτό τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ουκρανία σήμερα, περιλαμβανομένης και της συνάντησής τους με τον Γιανουκόβιτς.

«Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης, η ΕΕ αποφάσισε να λάβει κατεπειγόντως στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία και τη χρήση υπέρμετρης βίας».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αιχμάλωτοι των διαδηλωτών 67 αστυνομικοί

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία...

Συνεχίζεται η αιματοχυσία ! Πάνω από 50 οι νεκροί στο Κίεβο (vid)

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο μέσα από τον φακό του Γ. Μπεχράκη

Βίντεο: Ελεύθεροι σκοπευτές στη Ουκρανία δίνουν τη χαριστική βολή

Ουκρανοί αθλητές αποχωρούν από το Σότσι λόγω της αιματοχυσίας