ΚΟΣΜΟΣ

«Επέμβαση του στρατού σχεδίαζε» ο Γιανουκόβιτς

«Επέμβαση του στρατού σχεδίαζε» ο Γιανουκόβιτς

Επιχείρηση του στρατού προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις σχεδίαζε πριν την ανατροπή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει μέσω Ίντερνετ.

Παρότι η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Στην «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί.

Ο Μοσκάλ, μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι δημοσίευσε το έγγραφο αυτό με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε στο Reuters ουκρανός δημοσιογράφος.

DROMOIO7667444

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 88 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Αρκετοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη» να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την αποπομπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Διχασμένη η Ουκρανία

Την ώρα που το σκληρό οικονομικό-διπλωματικό πόκερ Δύσης-Ρωσίας αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του λαού και στο Κίεβο, οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, οι ίδιοι οι Ουκρανοί φαίνονται διχασμένοι.

Σε μια νοητή κάθετη γραμμή, από το Κίεβο μέχρι τη Οδησσό, εκτείνεται δυτικά μια ουκρανόφωνη χώρα που βλέπει και επιθυμεί την ένωση με την Δύση, δηλαδή την ΕΕ. Στα δυτικά όμως υπάρχει η ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή- που αποτελεί την πλειοψηφία- και την οποία η Μόσχα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να "υπερασπιστεί".

Για δεύτερη μέρα σήμερα, στην Κριμαία, όπου το ρωσικό στοιχείο αποτελεί πλειοψηφία, διοργανώθηκαν συλλαλητήρια υπέρ της Ρωσίας και του αποπεμφθέντος προέδρου και ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και αντιφρονούντες.

Μάλιστα, Το ρωσικό υπουργείο καταγγέλλει τους βανδαλισμούς σοβιετικών μνημείων από "εθνικιστές-εξτρεμιστές" σε διάφορες ουκρανικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας ανησυχία και για τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον ιερών της Ορθοδοξίας.

Την ίδια ώρα, από το πρωί ο πρώην πρόεδρος είναι καταζητούμενος αφού οι αρχές εξέδωσαν εναντίον του ένταλμα σύλληψης για τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα ανησυχεί, η Ευρώπη αναγνωρίζει

Η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη» να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία

Η ΕΕ αναγνώρισε επίσημα τον Τουρτσίνοφ ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο

«Τεράστιο ποσό θα δοθεί στην Ουκρανία αν συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ»

Τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης αμφισβητεί ο Μεντβέντεφ

Χλιδή άνευ προηγουμένου στην έπαυλη Γιανουκόβιτς

Μόσχα: Απειλεί να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από Ουκρανία

Ουκρανία: Αναζήτηση «διεθνών δωρητών» για τη στήριξη της χώρας