ΚΟΣΜΟΣ

Στους διαδηλωτές παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας

Στους διαδηλωτές παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας

Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο την Πέμπτη – Αυστηρές συστάσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, σύμβολο των διαδηλώσεων του ουκρανικού λαού, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία και αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εν μέσω επευφημιών ανακοινώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και το όνομα του μεταβατικού Πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ.

ukrania3

Ο Γιάτσενιουκ, ο οποίος θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, είναι πρώην υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών και νυν αρχηγός του κόμματος «Πατρίδα» που είχε ιδρύσει η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του ανατραπέντα προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλα Τιμοσένκο.

«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβένηση αυτόχειρων» είπε ο Γιατσένιουκ, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης, στον απεσταλμένο του BBC, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλωσήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, ενώ ο διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στη Φινλανδία και την Ισλανδία, Αντρέι Ντέστσιακ, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις, Αντρέι Μπαρούμπι, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο διαδηλωτής που είχε καταγγείλει βασανιστήρια, ακόμα και σταύρωση από τους αντιπάλους του, ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.

ukrania1

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Όπως είπε, τα στελέχη της κυβέρνησης είναι καταδικασμένα να «καούν» μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες που θα παραμείνουν στην εξουσία, εξαιτίας των πολιτικών που θα εφαρμόσουν, «αλλά αυτό είναι το καθήκον τους προς τη χώρα» τόνισε.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη.

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

Το μεσημέρι της Τετάρτης χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

krimaia

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους Τάταροι— συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Αυστηρές συστάσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία

Πριν ακόμα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, η Μόσχα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητά της, μετά την καθαίρεση του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία.

poutin

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες» στην περιοχή να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι της γειτονικής της χώρας.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε σε μία παλιά, ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεση», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην τηλεοπτική εκπομπή «Andrea Mitchell Reports» στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να τηρήσει το λόγο της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ποιον υπέδειξαν για πρωθυπουργό οι ηγέτες των διαδηλωτών

ΗΠΑ προς Ρωσία: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Η Μόσχα διαψεύδει τις συνομιλίες για οικονομική βοήθεια

Ουκρανία: Αίτημα για διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γιανουκόβιτς

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

ΤΩΡΑ: Ένας νεκρός στην Συμφερόπολη της Κριμαίας (vid)

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

«Θωρακίζεται» η Ρωσία

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για βοήθεια στην Ουκρανία