ΚΟΣΜΟΣ

«Κομερσάντ»:Γιατί η Κριμαία είναι σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία;

«Κομερσάντ»:Γιατί η Κριμαία είναι σημαντική για Ουκρανία και Ρωσία;

«Μήλο της έριδος» έχει γίνει η Κριμαία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», αναλύει τον λόγο που η εν λόγω πόλη είναι τόσο «σημαντική». Μία απάντηση που όλοι ζητούν. Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση την δίνει η Ρωσία.

Δημοσιεύουμε απλά το άρθρο.

«Η Κριμαία είναι η έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, άλλωστε, οι κάτοικοι μιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα. Η Κριμαία μεταβιβάστηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν. Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους».

Σύμφωνα με «Κομερσάντ» «η Μόσχα αναθέρμανε με επείγουσες διαδικασίες μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στην Κριμαία, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή της περιφερειακής οδού Χερσόνησος - Τζάνκοϊ - Θεοδόσια - Κερτς και η γεφύρωση των Στενών του Κερτς, που θα επιτρέπει στη χερσόνησο απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία και ειδικότερα με τη χερσόνησο του Ταμάν. Κατά τις εκτιμήσεις το πακέτο των επενδυτικών σχεδίων, στα οποία κλήθηκαν από το Ρωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να συμμετάσχουν Ρώσοι επιχειρηματίες, θα φθάσει το ύψος των 5 δισ. Δολαρίων».

Διαβάστε επίσης

«Τύμπανα» πολέμου μετά από την κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων