ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το πολυτελές σανατόριο όπου κρύβεται (;) ο Γιανουκόβιτς

Αυτό είναι το πολυτελές σανατόριο όπου κρύβεται (;) ο Γιανουκόβιτς

Σε σανατόριο του Κρεμλίνου έξω από τη Μόσχα, φαίνεται πως διαμένει ο έκπτωτος και φυγόδικος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με ένα σεβαστό Ρωσικό οργανισμό ειδήσεων, αναφέρει το Associated Press, ενώ ο ίδιος θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της χώρας και ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά του από τη Ρωσία.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αγνοείται από το περασμένο Σάββατο και ενώ η Δύση έχει αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, η Ρωσία ακόμη τον θεωρεί ως το νόμιμο πρόεδρό της. Μάλιστα ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, δήλωσε ρωσική πηγή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

«Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς...θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης», είπε.

Την ίδια ώρα, το RBK αναφέρει πως ο Γιανουκόβιτς διαμένει στο σανατόριο Barvikha, που διοικείται από το τμήμα ιδιοκτησίας της προεδρικής διοίκησης. Ο εκπρόσωπος του τμήματος, Viktor Khrekov, δήλωσε στο Associated Press, την Πέμπτη πως δεν έχει πληροφορίες για κάτι τέτοιο.

Το RBK αναφέρει πως η πληροφορία προέρχεται από έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας και επιβεβαιώθηκα από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, χωρίς να κατονομάζεται κανείς από τους δύο. Το άρθρο υπογράφουν αξιοσέβαστοι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου και του αρχισυντάκτη.

Το σανατόριο Barvinka είναι ένα καλά εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο, στο οποίο έχουν νοσηλευτεί αρκετοί Ρώσοι ηγέτες. Το σανατόριο σχεδιάστηκε από το Ρώσο αρχιτέκτονα Boris Iofan και λειτουργεί από το 1935. Αρχικά σχεδιάστηκε ως κλινική για κυβερνητικούς αξιωματούχους, που έπασχαν από ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη και το μεταβολισμό, ενώ εκεί πέθανε ο Βούλγαρος ηγέτης Georgi Dimitrov, το 1949.

Σήμερα, το σανατόριο παρέχει πολυτελή καταλύματα και υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Οι χώροι του περιλαμβάνουν μια λίμνη ιδανική για ψάρεμα και κολύμπι τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, έμενε συχνά στο σανατόριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του.