ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση Ρέντσι σχεδιάζει να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος

Η κυβέρνηση Ρέντσι σχεδιάζει να μειώσει τη φορολογία εισοδήματος

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πρόκειται να εισηγηθεί μειώσεις στο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων στην Ιταλία οι οποίες θα ανέλθουν συνολικά σε 10 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.


Μια εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ιταλίας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος το οποίο καταρτίζει η κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο Ρέντσι υπόσχεται να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αναζωογονήσει την οικονομία της Ιταλίας, η οποία αναπτύχθηκε με μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ πλήττεται από το επίπεδο της ανεργίας το οποίο παραμένει κοντά στο ιστορικό της υψηλό (12,9%).

Όμως ο 39χρονος νέος πρωθυπουργός οφείλει να κινηθεί με προσοχή στην προσπάθειά του να επιδιώξει την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της οικονομίας της Ιταλίας, αν δεν θέλει να παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες δαπάνες.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την Ιταλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της και της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς της, κάτι που σημαίνει ότι θα παρακολουθεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις εάν δεν εφαρμόζονται.

Ο Ρέντσι είχε υποσχεθεί πρόσφατα να μειώσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τη λεγόμενη φορολογική πίεση (το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, δηλαδή τις επιβαρύνσεις —ή τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος— του μέσου μισθοσυντήρητου από τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης).
Όμως δεν έχει κάνει σαφές πώς ακριβώς σκοπεύει να το επιτύχει, εάν δηλαδή η μείωση θα προέλθει από μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών, των τοπικών φόρων ή κάποια άλλη πηγή.