ΚΟΣΜΟΣ

Σνόουντεν: «Θα το ξαναέκανα»

Σνόουντεν: «Θα το ξαναέκανα»

Στη θέση ότι οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση και όχι την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επέμεινε ο πρώην εργαζόμενος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, μιλώντας μέσω video link στη συνδιάσκεψη SXSW στο Τέξας τη Δευτέρα, και επισημαίνοντας ότι, παρά το προσωπικό κόστος, θα ξαναέκανε το ίδιο.


Ο Σνόουντεν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα επίμαχα αρχεία των διαρροών του βρέθηκαν στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και της Ρωσίας και σημείωσε ότι κατά την εργασία του για την αμερικανική κυβέρνηση είδε να λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ σε μεγάλη κλίμακα.

Επίσης, δέχτηκε τους επαίνους του Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, δημιουργού του Παγκοσμίου Ιστού.

Απαντώντας στον στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντή της NSA, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι διαρροές του είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ, ο Σνόουντεν έκανε λόγο για βελτίωση της εθνικής ασφάλειας και των επικοινωνιών, όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου. «Από τη στιγμή που βασιζόμαστε στα ίδια στάνταρ, βασιζόμαστε στη δυνατότητά μας να εμπιστευθούμε τις επικοινωνίες μας, και χωρίς αυτό δεν έχουμε τίποτα».

Επίσης πρόσθεσε ότι χάρη στις ασφαλέστερες επικοινωνίες που φαίνονται να προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του, «το κοινό, η κυβέρνηση και κάθε κοινωνία στον κόσμο επωφελείται».

Παρά το ότι δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Θα το ξαναέκανα; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Ανεξαρτήτως του τι θα μου συμβεί, είναι κάτι που είχαμε δικαίωμα να γνωρίζουμε».

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές από τον Σνόουντεν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων