ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος του δράματος και έναρξη νέας ζωής για την Κριμαία

Τέλος του δράματος και έναρξη νέας ζωής για την Κριμαία

Διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, θα απευθύνει αύριο το μεσημέρι (στις 13:00 ώρα Ελλάδος),ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια ιστορική συνεδρίαση καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία της Κριμαίας ως νέου 84ου μέλους της.

Σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης, οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο» και οι αποφάσεις της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας θα σημάνουν την έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει περί τον ένα – ενάμισι χρόνο.

Παρόντες στο προεδρικό διάγγελμα θα είναι οι επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη έφθασαν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το Ανώτατο Σοβιέτ της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ’ αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό – αντιπροσωπευτικό και ανώτατο όργανο εξουσίας της Δημοκρατίας της Κριμαίας έως το Σεπτέμβριο του 2015.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γκρίβνα.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι την επίβλεψη των διαδικασιών και των σχέσεων Κριμαίας – Ρωσίας αναλαμβάνει από ρωσικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος θα διαχειρίζεται ετησίως ένα κονδύλι της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της ολοκλήρωσης της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε επίσης:

Γκάζι και... φρένο στα χέρια του Κρεμλίνου

Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν

Καναδάς: Παράνομο και χωρίς νομική αξία το δημοψήφισμα

Κονσταντίνοφ: Η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη

Πρωθυπουργός Κριμαίας: «Επιστρέφουμε στην πατρίδα»...

Ψυχραιμία από την Ουκρανία ζήτησε η Κίνα