ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα «τιμώρησε» 11 Ουκρανούς και Ρώσους για την Κριμαία

Ο Ομπάμα «τιμώρησε» 11 Ουκρανούς και Ρώσους για την Κριμαία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

ser

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε εξάλλου ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα πρόσωπα που πλήττονται από τις κυρώσεις, καθώς είναι «ιδιαίτερα ασυνήθιστο να μάλλον εξαιρετικό» να επιβάλλονται κυρώσεις σε έναν αρχηγό κράτους.

Στο μεταξύ ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων, αν η χώρα προχωρήσει με την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας ή αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση στη χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει Ομοσπονδία η Ουκρανία

«Στις 21 Μαρτίου η υπογραφή για την εταιρική σχέση Ουκρανίας - Ε.Ε.»

Κριμαία: «Επίθεση» της Ρωσίας σε στέλεχος του ΟΗΕ

Ε.Ε.: Απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε 21 προσωπικότητες από τη Ρωσία