ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Αίρεται την Τετάρτη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ταϊλάνδη: Αίρεται την Τετάρτη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αναμένεται να άρει την Τετάρτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την πολιτική ένταση στη χώρα να έχει υποχωρήσει μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.


Αξιωματούχοι της ασιατικής χώρας σημειώνουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αντικατασταθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την εσωτερική ασφάλεια.

Το διάταγμα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, το οποίο επιβλήθηκε στις 22 Ιανουαρίου στην Μπανγκόκ και στις γειτονικές της επαρχίες, έδωσε στην κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες για να αντιμετωπίσει τις ταραχές.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απαιτούν επί μήνες την παραίτηση της πρωθυπουργού Γίνγκλακ Σιναουάτρα, κατηγορώντας την ότι αποτελεί μαριονέτα του εξόριστου αδελφού της Θακσίν Σιναουάτρα.

Καλούν επίσης σε αντικατάσταση της κυβέρνησης με ένα «λαϊκό συμβούλιο», το οποίο όμως δεν θα είναι προϊόν εκλογών.

Ο αριθμός των διαδηλωτών έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πλέον το κίνημα διατηρεί υπό κατάληψη μονάχα ένα κεντρικό πάρκο στην πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη χειρότερη έκρηξη πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη από το 2010.