ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι θανατικές καταδίκες

Αίγυπτος: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι θανατικές καταδίκες

Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνιστά η μαζική καταδίκη σε θάνατο 529 υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ο εντυπωσιακός αριθμός των προσώπων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για αυτήν την υπόθεση είναι χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία. Η μαζική επιβολή της θανατικής ποινής μετά από μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από παρατυπίες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ από τη Γενεύη.

«Η μαζική δίκη 529 ανθρώπων που διεξήχθη μέσα σε μόλις δύο ημέρες δεν είναι δυνατόν να πληροί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι 398 από τους κατηγορούμενους δικάστηκαν ωσεί παρόντες.

Οι ακριβείς κατηγορίες εναντίον τους ήταν ασαφείς αφού στο δικαστήριο δεν διαβάστηκε το κατηγορητήριο. Επιπροσθέτως, δεν εκπροσωπούνταν όλοι τους από δικηγόρο. Οι συνήγοροι από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στους πελάτες τους και το δικαστήριο δεν εξέτασε τις αποδείξεις που παρουσίασαν για να τους υπερασπιστούν.

Διαβάστε ακόμα:

Σε θάνατο καταδικάστηκαν 529 μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων»