ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Έμπολα στην Κόνακρι

Πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Έμπολα στην Κόνακρι

Τέσσερα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Έμπολα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Γουινέας, το Κόνακρι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρεμί Λαμά.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού ξέφυγε από τις αγροτικές περιοχές και επεκτάθηκε σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο υπουργός είπε ότι ο ιός μεταδόθηκε κατά πάσα πιθανότητα από έναν ηλικιωμένο ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας μετά από μια επίσκεψή του στο Ντινγκουιραγιέ, στην κεντρική Γουινέα. Η περιοχή αυτή απέχει πολύ από τα νοτιοανατολικά όπου είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα όλα τα θύματα.

Οι τέσσερις από τους αδελφούς του ηλικιωμένου άνδρα, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του στην πόλη Νταμπολά, εμφάνισαν επίσης συμπτώματα και από τις εξετάσεις που τους έγιναν όταν επέστρεψαν στο Κόνακρι διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον Έμπολα.

"Έχουν μπει στην απομόνωση στο νοσοκομείο Ντόνκα", είπε ο Λαμά, εξηγώντας ότι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μολονότι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, βρίσκονται επίσης σε καραντίνα.

Η εξάπλωση της ασθένειας στο Κόνακρι, μια πόλη περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων, συνιστά μια κλιμάκωση της επιδημίας στη Γουινέα όπου μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 63 θάνατοι από την ασθένεια αυτή.