ΚΟΣΜΟΣ

Αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για το Κυπριακό

Αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για το Κυπριακό

Στο «αναβαθμισμένο ενδιαφέρον» σχετικά με το Κυπριακό από πλευράς ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα, εστίασε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο Μαυρογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις και στις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, όσον αφορά στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του εθνικού ζητήματος, σημειώνοντας την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δοθεί «μια νέα δυναμική» στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

Αναφερόμενος στα «νέα δεδομένα», υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια». Οι υδρογονάνθρακες διαμορφώνουν «νέο πλαίσιο», όπως σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, όχι μόνο στα θέματα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους ζωτικούς τομείς.
«Υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι, ίσως, να επιτρέψουν να γίνει κάτι αυτή τη φορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αντίθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε χρονοδιαγράμματα και απορρίπτοντας τις τουρκικές θέσεις ότι επίκεινται εξελίξεις και πως σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε».

Ο Μαυρογιάννης, ακόμα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποιαδήποτε λύση είναι απαραίτητο να είναι λειτουργική και να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης και ιδιοκτησίας. Μέσα από την ομιλία του διαπιστώθηκε ότι ακόμη δεν διαφάνηκε οποιαδήποτε «μετακίνηση» των τουρκικών θέσεων, ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα το «αυξημένο ενδιαφέρον» από πλευράς Ουάσιγκτον.

Στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η Ομογένεια της Αμερικής μπορεί να παίξει ένα ρόλο ασπίδας» για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, διατυπώνοντας την άποψη ότι «στο σύνολό της η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμη να δείξει στην Ουάσιγκτον την πραγματική της δύναμη».
Ο Έλληνας γενικός πρόξενος παρότρυνε τους συνέδρους και γενικότερα τους ομογενείς να κινητοποιηθούν ώστε να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους πολύ περισσότερα άτομα ελληνικής καταγωγής, γιατί όπως τόνισε, η ψήφος και η οικονομική ενίσχυση στις προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ αναδεικνύουν τη «δύναμη και την επιρροή» μιας κοινότητας.

Τέλος, ο Ηλιόπουλος σημείωσε ότι μια «ισχυρή οικονομία» βοηθά πάντα στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων μας, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό «τα μηνύματα φαίνεται να είναι θετικά» για την Ελλάδα και την Κύπρο, κι αυτό διαπιστώνεται, όπως είπε, και από ενθαρρυντικά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο των Κυπρίων ομογενών στις ΗΠΑ η Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικά Θέματα, Καίτη Κληρίδη, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ανέπτυξε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Λευκωσίας με τους Απόδημους. Μίλησε για τη 40χρονη τουρκική κατοχή και πως είναι «πολύς χρόνος» και «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Η Κληρίδη τόνισε ότι «εμείς πάμε στις συνομιλίες για να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά, ασφαλώς, έχουμε κόκκινες γραμμές». Τέλος, αναφέρθηκε στα «νέα δεδομένα» και στις «νέες προοπτικές» που δημιούργησαν οι υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Για την υπεράσπιση των θέσεων της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και σε θέματα που επηρεάζουν το Κυπριακό, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μίλησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου. Για το συντονισμό των ενεργειών ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο ρόλος της Ομογένειας στις προσπάθειες προώθησης του Κυπριακού στην Ουάσιγκτον μίλησε ο Κύπριος πρέσβης στην αμερικανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιακαλλής.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν αρκετά θέματα που αφορούν τα σωματεία-μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ζητήματα νεολαίας και ενεργοποίησής της στις προσπάθειες προβολής και προώθησης στις ΗΠΑ των θέσεων της Κύπρου, καθώς και οι εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί.

Διαβάστε ακόμα:

Χαμένο Boeing: Νέο σήμα κινδύνου από τον Ινδικό Ωκεανό!