ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ανάπτυξη στρατού στην Τρίπολη για τον τερματισμό της βίας

Λίβανος: Ανάπτυξη στρατού στην Τρίπολη για τον τερματισμό της βίας

Στρατιώτες του λιβανικού στρατού, με την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων, αναπτύχθηκαν σε μεγάλους αριθμούς την Τρίτη στην Τρίπολη, εκτελώντας σχέδιο με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης βίας στην πόλη.


Οι συγκρούσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη διαφορετικών στρατοπέδων στον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής Συρίας.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη από τις αρχές Μαρτίου.

Η βία αφορά κυρίως τις γειτονικές συνοικίες της Τζαμπάλ Μοχσέν και της Μπαμπ Ελ Τεμπανέχ και έχει ρίζες στην εποχή του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990).

Η ανάπτυξη του στρατού άρχισε το ξημέρωμα, με πρώτο σημείο την Τζαμπάλ Μοχσέν.

«Στρατιώτες έχουν αρχίσει να στήνουν σημεία ελέγχου και να πραγματοποιούν έρευνες για όπλα», τόνισε πηγή των αρχών ασφαλείας, συμπληρώνοντάς παράλληλα ότι η ανάπτυξη στην Μπαμπ Ελ Τεμπανέχ θα αρχίσει την Τετάρτη.

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούσαν πάνω από την συνοικία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή των λιβανικών αρχών έκανε επίσης λόγο και για έφοδο στην οικία του αρχηγού του αλαουϊτικού Αραβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ριφάατ Έιντ.

Ο πατέρας του κ. Έιντ, Αλί, καταζητείται για διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά δύο σουνιτικών τεμενών, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2013.

Οι κάτοικοι της Τζαμπάλ Μοχσέν είναι αλαουΐτες, όπως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ εκείνοι της Μπαμπ Ελ Τεμπανέχ είναι σουνίτες και στηρίζουν ως επί το πλείστον την εξέγερση ενάντια στο συριακό καθεστώς.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Τρεις νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου ΙΧ