ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή

Ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας-- τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού-- σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών - Στους 6 ανέρχεται μέχρι τώρα ο αριθμός των θυμάτων, με τις Αρχές, πάντως, να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Παράλληλα, η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά τον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για το Περού. Ο συναγερμός για τη Χιλή ήρθη το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στους έξι ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που σημειώθηκε χθες Τρίτη στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες:

Η συγκλονιστική στιγμή που Χιλιανοί περιμένουν να «χτυπήσει» τις ακτές το τσουνάμι:

Το CNN μετέδωσε ότι έχει λήξει πάντως ο συναγερμός για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της Χιλής. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικίκε, κοντά στα σύνορα του Περού .

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας στις 2.46 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

rtr3jk6v-1-402x293

Πολλοί μετασεισμοί ακολούθησαν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικίκε κοντά στα σύνορα του Περού.

Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από τη στιγμή του σεισμού.

Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν μαζικές διακοπές ρεύματος και ζημιές σε κτίρια.

BkL82N7CEAIzKmP
chile-earthquake-4-1-2014

«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες », ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και απο τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης, ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.

cegrab-20140402-021056-689-1-522x293

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία αλλά δεν έχει αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή στην πόλη Ικίκε
Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε ύστερα από τον σεισμό των 8,2 βαθμών στη Χιλή, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.

«Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή» Ικίκε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» για λεηλασίες στο Ικίκε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης:

Απέδρασαν 300 κρατούμενες επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι

Δύο νεκροί από τον σεισμό των 8,2 Ρίχτερ στη Χιλή