ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Οι Ρώσοι βλέπουν τη Δύση ως γη των ευκαιριών

Ομπάμα: Οι Ρώσοι βλέπουν τη Δύση ως γη των ευκαιριών

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ρώσοι βλέπουν τα κράτη της Δύσης ως χώρες που προσφέρουν ευκαιρίες, μια τάση που προκαλεί ανησυχία στο Κρεμλίνο.


Η Ρωσία, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα χθες βράδυ, "αισθάνεται περικυκλωμένη εν μέρει διότι ο κόσμος κοιτάζει προς τη Δύση και όταν βλέπει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λέει ότι είναι χώρες στις οποίες, αν δουλέψει κανείς όσο μπορεί, χωρίς να έχει γνωριμίες, χωρίς να έχει γεννηθεί στο σωστό μέρος, χωρίς να χρειάζεται να δωροδοκήσει, μπορεί να πετύχει".

Συγκριτικά, η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που προσελκύει τους ξένους επενδυτές, ενώ έχει έναν πληθυσμό που γηράσκει, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δείπνο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία οφείλεται στην αδυναμία της Ρωσίας μάλλον, παρά τη δύναμή της, δήλωσε επαναλαμβάνοντας μια θέση που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων σε αντίποινα για την ένταξη στη ρωσική επικράτεια της Κριμαίας, μιας χερσονήσου η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι ρωσόφωνοι, και προειδοποίησαν ότι θα διευρύνουν τις κυρώσεις αν η Μόσχα αποπειραθεί να καταλάβει κι άλλα ουκρανικά εδάφη.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Θέλουμε απαντήσεις από το ΝΑΤΟ για την ανατολική Ευρώπη