ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικό κύμα μετανάστευσης προβλέπει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Μαζικό κύμα μετανάστευσης προβλέπει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Την έντονη ανησυχία του για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα μαζικών αφίξεων μεταναστών στη Μεσόγειο, στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντζελίνο Αλφάνο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας στις ακτές της βόρειας Αφρικής έχουν συρρεύσει τριακόσιες με εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα ζητήσει η Ευρώπη (να συμβάλει) την υπεράσπιση των συνόρων της».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την ενίσχυση των θαλάσσιων περιπολιών της Frontex υπενθυμίζοντας ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, περισυνέλεξε πάνω από 10.000 μετανάστες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης υποστηρίζουν πως «εκατοντάδες χιλιάδες» μετανάστες από τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, την Ερυθραία και το Σουδάν φτάνουν σε λιμάνια της Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες στα χέρια δουλεμπόρων περιμένοντας να βελτιωθούν λίγο περισσότερο οι καιρικές συνθήκες για να επιβιβασθούν σε διάφορα σαπιοκάραβα και πλεούμενα για να προσπαθήσουν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται μόνον για ένα ιταλικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Αντζελίνο Αλφάνο αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους τρεις μήνες ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στις ακτές των νότιων περιφερειών της χώρας ξεπέρασε του 11.000, ήταν δηλαδή επτά φορές υψηλότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση