ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επανεξετάζει τις σχέσεις τις με τους Τουρκοκύπριους

Η Ρωσία επανεξετάζει τις σχέσεις τις με τους Τουρκοκύπριους

Τη σχέση της με τους Τουρκοκυπρίους επανεξετάζει η Ρωσία σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο διαμεσολαβητή στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάυ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΉ, από τη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Οζερσάυ υποστήριξε ότι «στη Ρωσία υπάρχουν ορισμένοι που βλέπουν πιο θετικά την ελληνοκυπριακή πλευρά», «ωστόσο, στις διπλωματικές σχέσεις δεν γίνονται υποχωρήσεις για συναισθηματισμούς».

«Εξελίσσεται μια σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία που θα καταρρίψει τις προκαταλήψεις, που υπήρχαν», καταλήγει.

Ο Οζερσάυ είπε ακόμη, ότι «η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Τουρκοκυπριακή διοίκηση έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια «να καλλιεργεί μια σχέση με τη Ρωσία, χάρη στην οποία, έχουμε τη δυνατότητα να εξηγούμε στη Ρωσία τις θέσεις και τα αιτήματα της ΤΔΒΚ», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που σχεδιάζει η Ε.Ε. προς τη Ρωσία, ο Οζερσάυ παρατηρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι ως μέλη της Ε.Ε., «έκαναν πάντα προσπάθειες να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που τους δίνει αυτή η θέση».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποφασίσει τι σχέσεις θέλει να έχει με τη Ρωσία». «Εμείς, δεν κινούμεθα με μια συγκρουσιακή νοοτροπία, δεν κάνουμε προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία», τονίζει.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Παραμένει ο αποκλεισμός του Youtube