ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία

Ρωσία: Πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία

Έτοιμη να προσφέρει, σε συνεργασία με τους διεθνούς της εταίρους, οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η ρωσική κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, σε χθεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.


Παράλληλα ο κ. Σιλουάνοφ εξέφρασε προς τον κ. Λιού την ανησυχία της Μόσχας για το υψηλό χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

«Εκφράστηκε ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015», υπογράμμισε ο κ. Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Λιού στο περιθώριο της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον.

Προσέθεσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας μαζί με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.», ενώ τόνισε ότι ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι νόμιμη.

Συμφωνία για το Ιράν
Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών Ιράν – Ρωσίας θα είναι συμβατή με τους κανονισμούς που θέτει ο ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις και όχι με εκείνους των ΗΠΑ.

Ο κ. Σιλουάνοφ, πάντως, δεν διευκρίνισε αν συνήφθη συμφωνία με το Ιράν. Πάντως ο κ. Λιού προειδοποίησε τον Σιλουάνοφ ότι η όποια συμφωνία πετρέλαιο αντί αγαθών συνάψει η Μόσχα με το Ιράν θα ήταν αντίθετη με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων των G7