ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Ν. Κορέα - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζήσαντων

Τραγωδία στη Ν. Κορέα - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζήσαντων

Στους 146 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το νοτιοκορεάτικο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι Ίντσεον στο τροπικό νησί Τζέζου.

Όπως μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN, η πρώτη τηλεφωνική κλήση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης ήταν από έναν επιβάτη του πλοίου.

Το Ναυτικό συνεργάζεται με την ακτοφυλακή και δύτες προκειμένου να βρεθούν και να ανασυρθούν οι σωροί των επιβατών που βρίσκονταν στο τρίτο και τέταρτο κατάστρωμα του πλοίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Yonhap.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκε από το κινητό τηλέφωνο ενός εφήβου, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δηλώσεις της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής.

«Βοηθήστε μας. Το πλοίο βουλιάζει», φέρεται να είπε το αγόρι.

Η πρώτη κλήση κινδύνου από μέλος του πληρώματος πραγματοποιήθηκε 3 λεπτά αργότερα.

Αρκετά μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, σε σχέση με τις ενέργειές τους από τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση. Η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται πλέον στην ανάσυρση των νεκρών. Ο τελευταίος επιζών βρέθηκε την ημέρα που βυθίστηκε το πλοίο, ενώ οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι υπόλοιποι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να συγκλονίζουν οι μαρτυρίες και οι προσωπικές ιστορίες των επιζήσαντων.

«Προσπαθούσα να τους τραβήξω πάνω, αλλά ήταν πολύ δύσκολο και τελικά τους άφησα. Τώρα το μετανοιώνω που δεν έμεινα εκεί». Με τα τραγικά αυτά λόγια περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε ένας Κορεάτης επιβάτης του μοιραίου φέρι που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη. Ο 'Εουν-σου Τσόι εργάζεται ως οδηγός φορτηγού και είχε κάνει τη διαδρομή αυτή με το φέρι πολλές φορές. Βρισκόταν στην καφετέρια, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ήταν γεμάτη κόσμο εκείνη την ώρα η αίθουσα λέει ο Κορεάτης, όμως όλοι έμειναν στις θέσεις τους, όπως τους είπαν να κάνουν. Όταν πια αποφάσισαν να φύγουν, ήταν αργά: «πολύ δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι ήταν στα γόνατα και δεν μπορούσαν να ισορροπήσουν, εξαιτίας της κλήσης του πλοίου. Βγάλαμε ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που μας το έδωσαν χέρι με χέρι άλλοι επιβάτες», δηλώνει σε κατάσταση σοκ ο Έουν.

«Τελικά αποφασίσαμε να τους αφήσουμε εκεί και να ανέβουμε πιο ψηλά. Τώρα το μετανοιώνω που πήρα αυτή την απόφαση», καταλήγει ο Κορεάτης.

Διαβάστε επίσης:

Τους 128 έφτασαν τα θύματα του ναυαγίου στη Νότια Κορέα