ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν:Οι Αμπντουλάχ και Γάνι προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο εκλογών

Αφγανιστάν:Οι Αμπντουλάχ και Γάνι προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο εκλογών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος ήρθε με διαφορά πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν συγκεντρώνοντας το 44,9% των ψήφων, θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας τον οικονομολόγο Ασράφ Γάνι, ο οποίος κέρδισε το 31,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.


Ο Ζαλμάι Ρασούλ, ένας συνεργάτης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι που θεωρούνταν υποψήφιος της απερχόμενης εξουσίας, δεν έλαβε παρά το 11,5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά που ανακοινώθηκαν στην Καμπουλ από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής (IEC) Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι.

"Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, φαίνεται πως η εκλογή θα έχει και δεύτερο γύρο", δήλωσε ο Νουριστάνι σε συνέντευξη Τύπου.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Μαΐου αφού εξετασθούν ενδεχόμενες προσφυγές.

Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους Αμπντουλάχ και Γάνι μπορεί να διεξαχθεί στις 7 ιουνίου, ανακοίνωσε ο Νουριστάνι, εφόσον δεν ανακηρυχθεί ένας νικητής έπειτα απο διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, 53 χρόνων, είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, το 2009, συγκεντρώνοντας πάνω από 30% των ψήφων. Είχε όμως αποσυρθεί αφού είχε καταγγείλει, όπως και αριθμός παρατηρητών, μαζική νοθεία, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί ντε φάκτο ο πρόεδρος Καρζάι.

Ο Ασράφ Γάνι, 64 χρόνων, είχε έρθει στην τέταρτη θέση το 2009, με 2,94% των ψήφων. Όμως αντίθετα απ' ό,τι είχε κάνει στην προηγούμενη ψηφοφορία, κατά την οποία δεν είχε φροντίσει να προβληθεί, ο Γάνι διεξήγαγε μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία εκφωνώντας φλογερούς λόγους σε μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Συνολικά οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη διαδοχή του Χαμίντ Καρζάι, μοναδικού ανθρώπου που ηγήθηκε του Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 και στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα από τις πλημμύρες