ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Φόβοι ότι οι μαθήτριες που απήγαγαν οι Μπόκο Χάραμ είναι σε άλλες χώρες

Ουάσινγκτον: Φόβοι ότι οι μαθήτριες που απήγαγαν οι Μπόκο Χάραμ είναι σε άλλες χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι πολλά από τα 276 κορίτσια που απήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες στη βόρεια Νιγηρία από την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός της χώρας.


"Πολλές από αυτές πιθανότατα έχουν μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Νωρίτερα σήμερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή των μαθητριών τις οποίες, όπως είπε, σκοπεύει είτε "να τις πουλήσει για σκλάβες" είτε να τις "παντρέψει" δια της βίας.

Διάφορες πηγές της Πολιτείας Μπόρνο, απ' όπου απήχθησαν οι έφηβες, ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν όπου πουλήθηκαν έναντι 12 δολαρίων η καθεμία. Οι πληροφορίες αυτές πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Η Χαρφ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον παρέχει βοήθεια στη Νιγηρία, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, χαρακτήρισε την απαγωγή "σκάνδαλο" και "τραγωδία" και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ "κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Νιγηρίας" ώστε να βρεθούν και να απελευθερωθούν οι νεαρές κοπέλες. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη βοήθεια που παρέχεται, είπε όμως ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή δεκάδων μαθητριών