ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αδυνατούμε να εμποδίσουμε το δημοψήφισμα

Ουκρανία: Αδυνατούμε να εμποδίσουμε το δημοψήφισμα

Ουκρανοί αξιωματούχοι στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αποσχιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή το δημοψήφισμα για την αυτονομία ή και την απόσχιση των συγκεκριμένων περιφερειών από την Ουκρανία.


Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.

Η Γαλλία καταδίκασε την Παρασκευή την επιμονή των φιλορώσων αποσχιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τα «παράνομα δημοψηφίσματα» και κάλεσε όλα τα μέρη σε «αυτοσυγκράτηση και διάλογο».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένιι Γιατσένιουκ, δήλωσε ότι «η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν παράνομα δημοψηφίσματα παρά τις συγκλίνουσες εκκλήσεις να απόσχουν από τη διεξαγωγή τους.

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμφέρει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθηση του διαλόγου», πρόσθεσε ο κ. Φαμπιούς.
Οι φιλορώσοι εξεγερμένοι της Ουκρανίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Κυριακή δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, αγνοώντας την «έκκληση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πυροβολισμοί στη Μαριούπολη