ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δημοψήφισμα με συγκρούσεις και σκληρές μάχες (pics)

Ουκρανία: Δημοψήφισμα με συγκρούσεις και σκληρές μάχες (pics)

Πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου είναι σε εξέλιξη, από τις 8 το πρωί, το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.


Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη "γραμμή του μετώπου", στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφερε η Στέλα Χορόσοβα, η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ.

"Υπάρχουν θύματα", πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.
Τα 56 εκλογικά τμήματα του Σλαβιάνσκ θα κλείσουν στις 20.00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Στα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σήμερα από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες. Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Στο σχολείο 1, στη λεωφόρο Πούσκιν, μόνο μερικά χαρτιά με τη λέξη "δημοψήφισμα", κολλημένα στα τζάμια κάτω από τη σημαία της "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", άφηναν να εννοηθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μια γυναίκα, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε "ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές".

Μέσα στο σχολείο είχαν τοποθετηθεί δύο μεγάλες, διάφανες κάλπες. Περίπου δέκα άνθρωποι είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχοντας στα χέρια τους τους ογκώδεις εκλογικούς καταλόγους.

"Είμαι εδώ για την ειρήνη, γι αυτό ήρθα να ψηφίσω", εξήγησε μια 55χρονη γιατρός ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Τα ψηφοδέλτια πέφτουν στις διάφανες κάλπες χωρίς προηγουμένως να τοποθετηθούν σε φακέλους, έτσι που όλοι μπορούν να διακρίνουν εάν οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

"Ήρθαμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας και να γίνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε. Εάν γίνουμε ανεξάρτητοι, στην αρχή θα είναι δύσκολα όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα από το μείνουμε με τους φασίστες", είπε από την πλευρά της μια 35χρονη ανθοπώλιδα, εννοώντας τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Νίκολας Τσόνσεφ, ένας από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, είπε πάντως ότι "όλα κυλούν όπως είχαμε προβλέψει, οι κάλπες άνοιξαν στην ώρα τους και ο κόσμος έρχεται να ψηφίσει".

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Εν μέσω πυρών άνοιξαν οι κάλπες για τα δημοψηφίσματα (pics)