ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή ο θρύλος της Reggae Bob Marley

Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή ο θρύλος της Reggae Bob Marley

Σαν σήμερα το 1981 έφυγε για πάντα από τη ζωή ο καλλιτέχνης που όχι μόνο έβαλε τη reggae στα «καλύτερα» σπίτια αλλά πάλεψε αδιαμφισβήτητα για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

ONEEEE
BBOO

«Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στην πλευρά του Θεού». Αυτό είχε δηλώσει κάποτε ο Bob Marley ο οποίος έμαθε από μικρός τι εστί ρατσισμός και μάλιστα από όλες τις πλευρές, καθώς βρισκόταν στο στόχαστρο και των λευκών και των μαύρων.

Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στη Τζαμάικα από «λευκό» πατέρα και «έγρωμη» μητέρα, ο αγωνιστής Bob πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι μεγαλύτεροι τον χτυπούσαν και αναγκάστηκε να γυμναστεί πολύ ώστε να τους αντιμετωπίσει. Άφησε το σχολείο στα 14, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές, ενώ ηρεμία έβρισκε μόνο στη μουσική... έτσι αυτή έγινε το όπλο του για να εκφράσει τις σκέψεις του.

Από το 1963 μαζί με τους Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith δημιούργησε ένα ska group, που έγινε γνωστό ως Wailers. Και τότε ήταν που ξεκίνησε η μεγάλη του πορεία. Παράλληλα συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της reggae σκηνής, έγινε μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος, ενώ ηχογράφησε και πολλά γνωστά κομμάτια, όπως τα «Get up, Stand up» και «I shot the sheriff».

Δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του για ισότητα ανάμεσα στους κατοίκους αλλά και τις πολιτικές παρατάξεις στη Τζαμάικα και συμμετείχε σε ειρηνικά φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση ουκ ολίγες φορές.

Η μεγαλύτερη στιγμή του ήρθε το 1977 με την κυκλοφορία του «Exodus» - ένα άλμπουμ που έμεινε στην κορυφή των βρετανικών charts για 56 εβδομάδες και το 1999 ονομάστηκε ως Άλμπουμ του Αιώνα από το περιοδικό Time.

Διαβάστε επίσης: Η ημέρα της μητέρας: Ποια είναι η γυναίκα που καθιέρωσε τη γιορτή