ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Αυξάνονται οι νεκροί στη Βεγγάζη

Λιβύη: Αυξάνονται οι νεκροί στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, σε συγκρούσεις μεταξύ μιας ένοπλης ομάδας πιστής σε έναν απόστρατο στρατηγό και ισλαμιστών ανταρτών, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.


Το Ιατρικό Κέντρο της Βεγγάζης ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις σορούς εννέα ανθρώπων και έκανε εισαγωγή σε οκτώ τραυματίες ενώ στο νοσοκομείο Αλ Τζάλα νοσηλεύονται άλλοι 29 άνθρωποι. Στο νοσοκομείο Αλ Μαρτζ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης, όπου νοσηλεύονται οι άνδρες του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χέφταρ, μεταφέρθηκαν τέσσερις νεκροί και 60 τραυματίες.

Από το Αλγέρι, έγινε γνωστό ότι η Αλγερία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία και το προξενείο της στην Τρίπολη λόγω μιας "πραγματικής και άμεσης απειλής" εναντίον των διπλωματών της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αποφασίστηκε, σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης, να κλείσουν κατεπειγόντως, για προληπτικούς λόγους, η πρεσβεία και το γενικό προξενείο στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης εκφράζεται επίσης η "αλληλεγγύη" της Αλγερίας στο λαό της Λιβύης και την κυβέρνησή της και η στήριξή της "στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας" σε όλη τη χώρα.

Ένας Αλγερινός που εργάζεται στη Λιβύη και επέστρεψε στην πατρίδα του το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι στο ίδιο αεροπλάνο επέβαιναν και πολλοί διπλωμάτες της χώρας του.

Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις και απαγωγές σε βάρος διπλωματών. Τον Απρίλιο απήχθη ο πρεσβευτής της Ιορδανίας Φάουαζ αλ Αϊτάν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη αφού το Αμάν συμφώνησε να παραδώσει στις αρχές της Λιβύης έναν Λίβυο τζιχαντιστή.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Μονάδες του στρατού συγκρούονται με ισλαμιστές