ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Ν. Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Ν. Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι για να τον συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, αναφέρει σήμερα η προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα επί πλέον δήλωσε ότι επιθυμεί να «συνεργαστεί στενά με τον Μόντι, έναν εθνικιστή, προκειμένου να εκπληρώσουν τις εξαιρετικές υποσχέσεις της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο μας Δημοκρατιών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος «κάλεσε τον Ναρέντρα Μόντι να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον σε μια ημερομηνία που θα καθορίσουν από κοινού, με στόχο να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτή η πρόσκληση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είχε απαγορευθεί η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου στο Μόντι για την είσοδό του στις ΗΠΑ από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση, το 2005, εξαιτίας της ευθύνης που του καταλογίστηκε στις συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 1000 και πλέον νεκρούς στο ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ όπου ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2001.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ομπάμα και Μόντι ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον ενώ επισημοποιήθηκε η νίκη του ινδουιστικού εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα, BJP) του Μόντι στις βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα το κόμμα Bharatiya Janata Party κατάφερε να συγκεντρώσει 272 και πλέον έδρες από τις συνολικά 543.

Διαβάστε επίσης: Ινδία: Ξεκίνησε με... υποσχέσεις ο νέος πρωθυπουργός