ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ανακοινώνει παραμονή 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα ανακοινώνει παραμονή 9.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Έτοιμος να ανακοινώσει την παραμονή 9.800 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, μετά την επίσημη απομάκρυνση των στρατευμάτων στο τέλος του έτους, είναι ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αριθμός αυτός προέκυψε μετά τις συζητήσεις που είχε ο Ομπάμα με Αμερικανούς διοικητές στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ του Αφγανιστάν, την Κυριακή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να κάνει τη σχετική ανακοίνωση σήμερα στις 21:45 (ώρα Ελλάδας) από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

Οι ελπίδες των Αμερικανών αξιωματούχων αυξάνονται ότι ο νέος αφγανός πρόεδρος θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας την οποία επιθυμεί ο Ομπάμα προτού οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να αφήσουν στο Αφγανιστάν στρατεύματα τα οποία θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και θα διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Βάσει του σεναρίου που σχεδιάζει ο Ομπάμα οι 9.800 στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για ένα χρόνο και στη συνέχεια, στο τέλος του 2015, ο αριθμός τους θα μειωθεί στο μισό, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ως το τέλος του 2016 η αμερικανική παρουσία στη χώρα θα περιορίζεται σε μια κανονική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβείας, όπως έγινε και στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η Google τιμάει την 107η επέτειο της γέννησής της