ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητος ο Άσαντ στη Συρία

Αμετακίνητος ο Άσαντ στη Συρία

Οι σύροι αντάρτες και οι ξένοι υποστηρικτές τους παρακολουθούν εμβρόντητοι την οργάνωση από το καθεστώς της Δαμασκού μίας ψηφοφορίας που θα καταλήξει στην παραμονή του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην εξουσία, όπου παραμένει αμετακίνητος έπειτα από τον πολυαίμακτο τριετή πόλεμο.


Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και θέλει να καταδείξει ότι ο Ασαντ και οι σύμμαχοί του είναι πεπεισμένοι ότι θα νικήσουν στον πόλεμο αυτόν, εξαφανίζοντας οποιοδήποτε ίχνος ελπίδας για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, δηλώνουν αντικαθεστωτικοί και αντάρτες.

"Εδώ και δύο χρόνια θεωρούσαμε ότι είναι αδύνατον το καθεστώς να διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές του 2014. Δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω αυτό που συμβαίνει", λέει ο Θάερ, αντικαθεστωτικός στη Χομς, την πόλη που κάποτε είχε ονομασθεί "πρωτεύουσα της επανάστασης" και από όπου σήμερα η εξέγερση έχει ξεριζωθεί.
"Ημασταν πολύ πιο ισχυροί όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Το κίνημα ήταν ειρηνικό και σημαντικό και οι ελπίδες μας μεγάλες", δηλώνει προς το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της επαρχίας Χομς Σελίμ Χελάζι, εάν το καθεστώς κατορθώσει να διεξαγάγει αυτήν την ψηφοφορία της 3ης Ιουνίου, αυτό θα οφείλεται στις ενδημικές διαφωνίες που κατακερματίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, την έλλειψη ηγεσίας και την έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

"Δεν είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει παραλύσει, η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει να μάς βοηθήσει", λέει ο διοικητής.
Τη στιγμή που ο στρατός του καθεστώτος λαμβάνει βοήθεια από την Μόσχα και την Τεχεράνη, η υποστήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας , της Τουρκίας και των δυτικών χωρών είναι, το λιγότερο, χαώδης.

Ο Σελίμ Χελάζι αναφέρεται επίσης στην μόνιμη κατάσταση αποδιοργάνωσης και τον κατακερματισμό που επικρατεί στις τάξεις των ένοπλης αντιπολίτευσης.
Ακόμη και αν οι αντικαθεσωτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν σημαντικά τμήματα στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, το καθεστώς της Δαμασκού εξακολουθεί να υπερτερεί σε δύναμη πυρός, χάρη στην πολεμική αεροπορία, στις εφεδρείες και στους έμπειρους μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Η Δύση, και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέφυγαν να χορηγήσουν στρατιωτική βοήθεια στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση από τον φόβο μήπως πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών που έχουν έλθει από τον εξωτερικό για να ενισχύσουν τους σύρους αντάρτες και έχουν αποκτήσει μεγάλη επιρροή.

Για τον Σαμίρ Νάσαρ, αντίπαλο της οικογένειας Ασαντ και μέλος του Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης, αυτός ο φόβος των Δυτικών διατήρησε την αντιπολίτευση σε καθεστώς αδυναμίας.

"Η Δύση φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διαχείριση της σύρραξης παρά για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης", λέει ο Νάσαρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ειδικό για τη Συρία Νόα Μπόνσεϊ του International Crisis Group, "οι δυτικοί σύμμαχοι πρόσφεραν λόγια που δημιούργησαν ελπίδες μεταξύ των σύρων ανταρτών, αλλά η περιορισμένη υλική βοήθεια που χορήγησαν είναι ανεπαρκής για την ενίσχυση των μετριοπαθών στοιχείων που ανοικτά στηρίζουν".
Επί του πεδίου, το καθεστώς αναφέρει προώθηση και προέλαση των δυνάμεών του, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών και επαίρεται για την εκδίωξη των ανταρτών από την παλιά πόλη της Χομς και την άρση της πολιορκίας της φυλακής του Χαλεπίου.

Για την αντιπολίτευση, αυτές οι στρατιωτικές κινήσεις αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι "δεν υπάρχει απολύτως καμία πολιτική διευθέτηση στον ορίζοντα. Το καθεστώς επαναλαμβάνει στη διαπασών ότι θα καταγάγει στρατιωτική νίκη", εξηγεί ο Σαμίρ Νάσαρ.

Η διεξαγωγή των εκλογών που χαρακτηρίζεται "φάρσα" από την αντιπολίτευση "σημαίνει δυστυχώς ότι ο πόλεμος και η αιματοχυσία θα συνεχισθούν", συμπεραίνει.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Δεν θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου η καταστροφή των χημικών της Συρίας