ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Μια εκτεταμένη επιχείρηση διεξάγεται σήμερα από πολεμικά σκάφη της Μάλτας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούν την προσέγγιση 25 πλεούμενων γεμάτων μετανάστες που έχουν αποπλεύσει από τις λιβυκές αρχές και διέσωσαν στη διάρκεια της νύκτας 130 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας.


Χιλιάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν ή ετοιμάζονται να αποβιβασθούν σε λιμάνια της Σικελίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA από το λιμάνι του Ποτσάλο, σε ένα από τα πλεούμενα αυτά που πρόκειται να φθάσει εκεί το απόγευμα, υπάρχουν τρία πτώματα ανθρώπων οι οποίοι απεβίωσαν στη διάρκεια του διάπλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαλέτα, "οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας συμβάλλουν ενεργά σε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν οργανωθεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια".

Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Ιταλίας, αμερικανικά πολεμικά πλοία, όλα τα εμπορικά πλοία που πλέουν στην περοιχή, καθώς και τρία περιπολικά και ένα αεροπλάνο της Μάλτας.

Είκοσι πέντε πλεούμενα γεμάτα μετανάστες έχουν εντοπισθεί και παρακολουθούνται συνεχώς. Ο στολίσκος αυτός επιτηρείται επίσης από τα ραντάρ της ιταλικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των ιταλικών υπηρεσιών διάσωσης, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν αποβιβασθεί στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς υπερβαίνει τις 50.000.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, με μήνυμά του στο Twitter, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση: "Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας πραγματοποιούν μια άριστη δουλειά μαζί με την ιταλική Μάρε Νόστρουμ (σ.σ.: η ονομασία της επιχείρησης που ξεκίνησε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό) και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μια κοινή επιχείρηση. Η Ευρώπη είναι παντελώς απούσα".

Στη Σικελία, ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο επέκρινε "την αναισθησία της Ευρώπης μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται στα σικελικά ύδατα", ενώ ο Έντσο Μπιάνκο, δήμαρχος της άλλης μεγάλης πόλης, της Κατάνης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να κηρύξει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

"Αυτό που συμβαίνει είναι εκτός ελέγχου και αποτελεί μια ανθρώπινη τραγωδία. Η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών παραπαίει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφόρητους αριθμούς", δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Λίλο Φιρέτο, δήμαρχος ενός από τα σικελικά λιμάια όπου οδηγούνται πολυάριθμοι μετανάστες, το Πόρτο Εμπέντοκλε.

Ο αριθμός των προσπαθειών των μεταναστών να φθάσουν στην Ευρώπη από τις αφρικανικές ακτές έχει αυξηθεί με την καλοκαιρία. Οι μετανάστες, οι οποίοι γενικά αναχωρούν εν πλήρει αναρχία από τη Λιβύη, προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία, καθώς και από τις πιο φτωχές χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Χιλιάδες εξ αυτών έχουν βρει το θάνατο τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας το διάπλου με υπερφορτωμένα αυτοσχέδια πλεούμενα.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες διασώθηκαν στη Λαμπεντούζα