ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε από τη βουλή της Ισπανίας η παραίτηση Χουάν Κάρλος

Εγκρίθηκε από τη βουλή της Ισπανίας η παραίτηση Χουάν Κάρλος

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος, ανοίγοντας τον δρόμο, παρά τα αιτήματα για ένα δημοψήφισμα, για την άνοδο στο θρόνο του γιου του, του πρίγκιπα διαδόχου Φελίπε.


Η κάτω βουλή ψήφισε με 299 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 23 αποχές νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η παραίτηση του βασιλιά. Η ανάλογη ψηφοφορία στην Γερουσία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 17 Ιουνίου.

Ο 46χρονος Φελίπε θα μπορέσει μετά την ψηφοφορία και της Γερουσίας να ορκιστεί στις 19 Ιουνίου ενώπιον του κοινοβουλίου.
Κατόπιν αιτήματος του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU), οι βουλευτές ψήφισαν με την σειρά, όρθιοι και δια βοής, αφού απέρριψαν πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο με της οποίες ζητούνταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κυβερνά της Ισπανίας, και το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, ψήφισαν μαζικά το νομοσχέδιο, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκε "τη μοναρχία ως το καλύτερο σύμβολο ενότητας του κράτους".

Παρά την συντριπτική αυτή πλειοψηφία, αντίθετες φωνές ακούστηκαν στην Βουλή, κυρίως αυτές του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) και των αυτονομιστών καταλανών του αριστερού κόμματος ERC, οι οποίοι απέρριψαν το νομοσχέδιο αυτό, ενώ οι εθνικιστές συντηρητικοί καταλανοί του CiU και οι βάσκοι του PNV απείχαν της ψηφοφορίας.

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε αιφνιδίως στις 2 Ιουνίου ότι παραιτείται για χάρη της "νεώτερης γενιάς".

Διαβάστε επίσης: Τον νέο της βασιλιά ψηφίζει η Ισπανία