ΚΟΣΜΟΣ

Σε κίνδυνο η ένταξη της Αλβανίας

Σε κίνδυνο η ένταξη της Αλβανίας

Έτοιμη να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Αλβανίας εμφανίζεται η Πράγα, εξαιτίας διαμάχης της τσέχικης επιχείρησης παραγωγής ενέργειας ČΕΖ με τις αλβανικές Αρχές, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο άρνησης χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EurΑctiv, η Αλβανία αφαίρεσε πέρυσι την άδεια λειτουργίας της ČΕΖ, γεγονός που οδήγησε την τσέχικη εταιρεία να ζητήσει διεθνή διαιτησία για το ζήτημα.
Στις αρχές Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στην Αλβανία το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο της ΕΕ στις 26-27 Ιουνίου.

Παράλληλα το δημοσίευμα επικαλείται πηγές του τσέχικου ειδησεογραφικού πρακτορείου ČΤΚ, σύμφωνα με τις οποίες η Πράγα αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αλβανικών αρχών και ČΕΖ οδήγησαν σε αδιέξοδο, γεγονός για το οποίο η Πράγα διεμήνυσε προς την Αλβανία ότι η διαμάχη μπορεί να επηρεάσει την υποψηφιότητά της προς ένταξη, την οποία πρέπει να εγκρίνουν και τα 28 κράτη μέλη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ακόμη, η Τσεχία φέρεται αποφασισμένη να εμποδίσει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ως έσχατη λύση.

Η ČΕΖ εισήλθε στην αλβανική αγορά ενέργειας το 2009, αγοράζοντας το 76% της τοπικής εταιρείας παροχής ενέργειας Shperndarje έναντι 102 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2013 η ρυθμιστική αρχή της Αλβανίας ανακάλεσε την άδεια της ČΕΖ, ορίζοντας διαχειριστή στη διοίκηση της εταιρείας. Ακολούθως η ČΕΖ ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά της Αλβανίας με βάση τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη, στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη και οι δύο αντίδικοι.

Τα προβλήματα της ČΕΖ, ωστόσο, δε σταματούν εδώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η εταιρεία κινδυνεύει να απωλέσει την άδειά της και στη Βουλγαρία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ολλανδική Βουλή καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, εμποδίζοντας έτσι τους ηγέτες της ΕΕ να επικυρώσουν τη σχετική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πάνω από 200 νεκροί στις μάχες - 19 παιδιά ανάμεσά τους