ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ομαδικές εκτελέσεις και ωμότητες καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Ιράκ: Ομαδικές εκτελέσεις και ωμότητες καταγγέλλει ο ΟΗΕ

«Εξαιρετικά ανήσυχη» είναι η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, όσον αφορά στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ομαδικές και εξωδικαστικές εκτελέσεις στο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές προωθούνται μέσω τριών αξόνων προς τη Βαγδάτη.

«Η ύπατη εκπρόσωπος Ναβί Πιλάι εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ», από όπου έρχονται πληροφορίες για ομαδικές και εξωδικαστικές εκτελέσεις, αλλά και μαζική έξοδο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, καθώς οι αντάρτες καταλάμβαναν αλυσιδωτά σημαντικές πόλεις αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε ανέρχεται σε εκατοντάδες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «Ιρακινοί στρατιώτες εκτελέσθηκαν ομαδικά κατά την κατάληψη της Μοσούλης, καθώς και 17 πολίτες που εργάζονταν για την αστυνομία, αλλά και ένας δικαστικός υπάλληλος σε κεντρικό δρόμο της πόλης στις 11 Ιουνίου».

Παράλληλα, τέσσερις γυναίκες αυτοκτόνησαν έπειτα από τον βιασμό τους, 16 Ιορδανοί απήχθησαν, ενώ οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ επιδιώκουν να εκδικηθούν τους υπεύθυνους για τη φυλάκισή τους.

«Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν επίσης καταχρήσεις, κυρίως βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές στις 6 και στις 8 Ιουνίου», ανέφερε ο Κόλβιλ και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι περί τους 30 άμαχοι σκοτώθηκαν».

Η Ναβί Πιλάι, τέλος, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την «ανθρωπιστική» μεταχείριση των μαχητών που καταθέτουν τα όπλα.

«Οι φόνοι κάθε είδους, οι ακρωτηριασμοί, η απάνθρωπη συμπεριφορά και οι βασανισμοί συνιστούν εγκλήματα πολέμου», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Μάχες μεταξύ στρατού και ανταρτών