ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Εικόνες που σοκάρουν από τις ομαδικές εκτελέσεις ομήρων

Ιράκ: Εικόνες που σοκάρουν από τις ομαδικές εκτελέσεις ομήρων

Οι ισλαμιστές αντάρτες της ISIL στο Ιράκ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες με ομαδικές εκτελέσεις ομήρων προκαλώντας τον αποτροπιασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης.


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, οι εκτελέσεις έγιναν μετά την κατάληψη της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ και δημοσιεύθηκαν σε ισλαμική ιστοσελίδα.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα τους, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράκ επιβεβαιώνει πλέον και επίσημα το γεγονός και με επίσημο τηλεγράφημα ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για τις ομαδικές εκτελέσεις στρατιωτών στο Τικρίτ.

Τα θύματα είναι όλοι Ιρακινοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στον τόπο εκτέλεσης ομαδικά.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι αντάρτες πυροβολούν εξ επαφής τους άντρες που είναι δεμένοι πισθάγκωνα.

Διευκρινίζεται πάντως ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των καρέ από άλλη ανεξάρτητη πηγή πλην της κυβέρνησης της χώρας ενώ δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.

Όλα αυτά την ώρα που οι τζιχαντιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη χωρίς καμία αντίσταση, όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την τρομακτική σφαγή που διέπραξαν οι σουνίτες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες ιρακινούς στρατιώτες στο Τικρίτ, την ώρα που οι ιρακινές αρχές δήλωναν ότι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

"Η ανακοίνωση των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που δηλώνουν ότι σφαγίασαν 1.700 σιίτες μέλη της ιρακινής πολεμικής Αεροπορίας είναι τρομακτική και δείχνει τη δίψα αυτών των τρομοκρατών για αίμα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Την Παρασκευή με μηνύματα στο Twitter που αποδίδονται σε αυτό, το ΙΚΙΛ αναλάμβανε την ευθύνη για τη σφαγή 1.700 σιιτών στρατιωτών. Το γεγονός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τα γεγονότα, "αλλά ένας από τους κύριους στόχους του ΙΚΙΛ είναι να εγκαταστήσει τον τρόμο στις καρδιές όλων των Ιρακινών και να προκαλέσει διχόνοια ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες" του ιρακινού πληθυσμού.

"Οι τρομοκράτες που είναι ικανοί να διαπράξουν τόσο αποτρόπαιες πράξεις είναι κοινοί εχθροί των ΗΠΑ, του Ιράκ και της διεθνούς κοινόττας', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη σφαγή των 1.700 σιιτών από ισλαμιστές