ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κίνδυνοι από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Ρωσία: Κίνδυνοι από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Η Ρωσία θεωρεί "όχι ασήμαντο" τον κίνδυνο που υπάρχει για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, μερικές ώρες μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

"Όσον αφορά τους κινδύνους της διαμετακόμισης (προς την ΕΕ), υπάρχουν και δεν είναι ασήμαντοι", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλεξέι Μίλερ.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Ο Μίλερ σημείωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει "πλέον θέμα συζήτησης" με την Ουκρανία, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

"Όσον αφορά την συνέχιση των τριμερών διαβουλεύσεων, όπως γινόταν τις περασμένες εβδομάδες, δεν υπάρχει πλέον θέμα συζήτησης", σημείωσε ο Μίλερ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

"Το θέμα των διαβουλεύσεων, δεν είναι η εισαγωγή του συστήματος προπληρωμής, αλλά η εξόφληση του ουκρανικού χρέους", συνέχισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δεν έπαψε να λέει ότι η Ουκρανία οφείλει να ρυθμίσει τα χρέη της, κατηγορώντας το Κίεβο ότι μιλάει για ένα "πόλεμο του φυσικού αερίου" και ότι "εκβιάζει" χωρίς να κάνει "ούτε μία πρόταση" για κάποιο συμβιβασμό.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα την Ουκρανία και την Ρωσία να "κάνουν μια προσπάθεια" για να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ξαναρχίσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

"Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω τις δύο χώρες να κάνουν μια προσπάθεια και να δεσμευτούν", "για την δική τους αξιοπιστία", δήλωσε ο Μπαρόζο από το Σανταντέρ, στην βόρεια Ισπανία, λίγο μετά την ανακοίνωση της διακοπής από την Μόσχα των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι "η πρόταση (συμφωνίας) που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια καλή πρόταση", σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Ρωσία να λάβει τα χρωστούμενα από την γειτονική της χώρα και στην Ουκρανία να έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη τιμή στο μέλλον.

"Η Επιτροπή διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή σε αυτό το πρόβλημα", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ βρίσκεται σε επαφή με τις δύο χώρες και με την ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom.

"Θα θέλαμε πολύ η Ρωσία να μπορέσει να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση συμφωνίας", επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εξάλλου σήμερα την Ουκρανία να αυξήσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο από 13,5 σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πριν από το τέλος του καλοκαιριού και διευκρίνισε ότι θα εξετάσει την Παρασκευή τους κινδύνους να διακοπεί ο εφοδιασμός της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

"Για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των προμηθειών του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράστηκαν από την ΕΕ, τα ουκρανικά αποθέματα θα πρέπει να ανέρχονται σε 18 ως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το σημερινό τους επίπεδο ανέρχεται σε 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Έτινγκερ, η Ζαμπίνε Μπέργκερ.

"Η Ουκρανία οφείλει να συμπληρώσει τα αποθέματά της πριν από το τέλος του καλοκαιριού", πρόσθεσε η ίδια.
Η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα την απειλή της και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η διακοπή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης.

Η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνον ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος.