ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Bομβιστική επίθεση με 16 νεκρούς

Συρία: Bομβιστική  επίθεση με 16 νεκρούς

Πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις ανταρτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) της μαχητικής οργάνωσης της οποίας το ιρακινό παρακλάδι έχει εξεγερθεί και κατέχει σημαντικά εδάφη κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια πέντε αεροπορικών επιδρομών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Οι βόμβες των συριακών αεροσκαφών έπληξαν κατοικημένες περιοχές στην πόλη Μουχασάν που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ. Η επίθεση έγινε μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχαν στην πόλη αυτή, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, οι πρεσβύτεροι των φυλών που είναι πιστές στο ΙΚΙΛ, του οποίου το συριακό παρακλάδι έχει δεδηλωμένο στόχο να δημιουργηθεί ένα αυστηρό ισλαμικό κράτος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ. Η σκληροπυρηνική ισλαμική οργάνωση έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με αντίπαλες συριακές αντάρτικες οργανώσεις εδώ και μήνες σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ στα σύνορα με το Ιράκ με απώτερο στόχο να καταλάβει και τα υπόλοιπα τμήματα της επαρχίας που εξακολουθεί να μην ελέγχει.

Πηγές της αντιπολίτευσης λένε οι επόμενοι στόχοι του ΙΚΙΛ είναι πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία που τώρα είναι στα χέρια των αντίπαλων ισλαμικών ομάδων. Αυτό θα επιτρέψει στο ΙΚΙΛ να επεκταθεί εδαφικά από τη Συρία στο Ιράκ, όπου διατηρεί ισχυρούς φυλετικούς δεσμούς. Το ΙΚΙΛ ελέγχει ήδη σχεδόν το 70% της περιοχής Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές των ανταρτών. Η κατοχή από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε μεγάλων ποσοτήτων όπλων και χρημάτων που λεηλατήθηκαν από τράπεζες του Ιράκ, μετά την κατάληψή της Μοσούλης έχει ενθαρρύνει τους οπαδούς της σκληροπυρηνικής οργάνωσης στη Συρία και προκαλεί το φόβο στους ηγέτες των φυλών στις ανατολικές περιοχές, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να ζητήσουν ανακωχή με το ΙΚΙΛ και να αποδεχθούν την κηδεμονία του.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Επίθεση των Ταλιμπάν σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ

Ελβετία: Συντριβή αεροπλάνου με δύο νεκρούς