ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Επελαύνουν στα συνοριακά περάσματα οι τζιχαντιστές

Ιράκ: Επελαύνουν στα συνοριακά περάσματα οι τζιχαντιστές

Χάνει, όπως φαίνεται, τον έλεγχο στα δυτικά σύνορα του Ιράκ η κυβέρνηση της χώρας μετά τις αναφορές ότι οι σουνίτες αντάρτες έχουν καταλάβει τα περάσματα στη Συρία και την Ιορδανία.


Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι τζιχανιτστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν δύο συνοριακά περάσματα κλειδί στην πόλη Άνμπαρ την Κυριακή, μία ημέρα μετά την κατάληψη ενός ακόμα στο Κάιμ, πόλη στη μεθόριο με τη Συρία.

Το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο στην βόρεια πόλη Ταλ Αφάρ έχει επίσης αναφερθεί ότι βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για τον κίνδυνο για ντόμινο αποσταθεροποίησης και άλλων χωρών στην περιοχή. «Πρέπει να είμαστε γενικότερα προσεκτικοί, σε περίπτωση που οι αντάρτες διαχυθούν προς άλλους συμμάχους μας όπως η Ιορδανία», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Η εξτρεμιστική τους ιδεολογία αποτελή μέσο - μακροπρόθεσμη απειλή», πρόσθεσε.

Από την ημέρα της πτώσης της Μοσούλης στις αρχές Ιουνίου, το ΙΣΙΛ έχει συμβάλλει στην κατάληψη μεγάλων περιοχών στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας.

Εχουν καταλάβει τέσσερις στρατηγικές πόλεις στην σουνιτική επαρχία Άνμπαρ -Κάιμ, Ράουα, Ρούτμπα και Άναχ- τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ενοπλοι κατέλαβαν τους συνοριακούς σταθμούς του Αλ Γουαλίντ στη μεθόριο με τη Συρία και του Τουραϊμπίλ στη μεθόριο με την Ιορδανία την Κυριακή, εξουδετερώνοντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, κατάληψη των περασμέτων θα βοηθήσει το ΙΣΙΛ να μεταφέρει όπλα και άλλο εξοπλισμό σε διαφορετικά πεδία μάχης.

Διαβάστε επίσης:

Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ σκότωσαν 21 άτομα τις δύο τελευταίες ημέρες