ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Έκκληση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Πληθαίνουν οι νεκροί

Ισραήλ: Έκκληση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Πληθαίνουν οι νεκροί

Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Βροχή» ρουκετών, αυξάνονται οι νεκροί.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο Μπαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε ακόμα ο Μπαν.

«Το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Μπαν αναφέρθηκε και «στον κίνδυνο ενός ανοιχτού πολέμου» εκτιμώντας ότι μόνο ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

«Μια πιο ευρεία συμφωνία εκεχειρίας να πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες της διαμάχης», σημείωσε, αναφερόμενος «στη χρόνια επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.
Τέλος, ο Μπαν υπογράμμισε ότι «μόνο μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμη ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Σημειώνεται ότι από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όταν και ξεκίνησε η επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, περισσότεροι από 80 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 31 την Πέμπτη (10/7), σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Την ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση DCI-Palestine που προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών, υποστηρίζει ότι 14 ανήλικοι σκοτώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γάζα.

Συνολικά η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα (10/7) 60 στόχους στη Γάζα, ανεβάζοντας σε συνολικά 800 τον αριθμό των επιδρομών από την έναρξη της επιχείρησης με την ονομασία «Προστατευμένη Παρυφή» (Protected Edge).

«Τα αποτελέσματα του ισραηλινού στρατού είναι προς το παρόν σημαντικά και θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν.

Παρόλα αυτά, η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, εξαιτίας της οποίας έχουν ερημώσει οι δρόμοι της Γάζας, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 84 ρουκέτες έπεσαν από τα μεσάνυχτα στο ισραηλινό έδαφος και ακόμη 12 αναχαιτίστηκαν. Συνολικά περισσότερες από 220 ρουκέτες έχουν πλήξει το Ισραήλ από την έναρξη των εχθροπραξιών…

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Απελάθηκε ο επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο

ΗΠΑ: Πνίγηκε από hot-dog σε διαγωνισμό ταχυφαγίας!

Βρετανός σεφ παραιτήθηκε επειδή φοβάται τα… φασόλια!

Απλά ένας Ιάπωνας που λούζεται στον τυφώνα! (video+photos)

Σκωτία: Σκότωσε στο ξύλο το γιο της και τον έθαψε σε βαλίτσα!

Νέα Υόρκη: Κοιμόταν και έτρωγε με τη νεκρή μητέρα της για τρία χρόνια!