ΚΟΣΜΟΣ

Αφιέρωμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας στην 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή

Αφιέρωμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας στην 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή

Εκτενές αφιέρωμα στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, παρουσιάζει η Γερμανική Ραδιοφωνία υπό τον τίτλο «Κύπρος, 40 χρόνια μετά την διχοτόμηση». Χθεσινό ρεπορτάζ του ίδιου σταθμού είχε τίτλο «Ένα νησί δύο χώρες».

«Στις 20 Ιουλίου του 1974 τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο. Προηγουμένως Έλληνες εθνικιστές είχαν κάνει πραξικόπημα εναντίον του Κύπριου Προέδρου Μακαρίου. Από τότε είναι η χώρα διχοτομημένη - και ακόμη και 40 χρόνια μετά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι δύσκολες» αναφέρει το ρεπορτάζ και εστιάζει στην υπόθεση των Βαρωσίων, όπου, όπως επισημαίνεται, ζούσαν τότε 40.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι «έφυγαν, μπροστά στον προελαύνοντα τουρκικό στρατό» και ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και η τουρκική άποψη, ότι «ο τουρκικός στρατός έπρεπε να παρέμβει επειδή εκείνη την εποχή οι Έλληνες εθνικιστές, έπειτα από ένα πραξικόπημα, προσπαθούσαν να συνδέσουν με την Ελλάδα ολόκληρο το νησί και η ζωή των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν σε κίνδυνο».

«Αυτό το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο» δηλώνει η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το θέμα Λίζα Μπούτενχάιμ και επισημαίνει: «οι ηγέτες των δύο πλευρών θα επεξεργαστούν μια λύση όσο το δυνατόν συντομότερα. Κατόπιν θα διεξαχθούν στις δύο πλευρές ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για την ένωση».

Διαβάστε επίσης:

Σ. Ντενκτάς: Οι επιθέσεις στη Γάζα να αποτελέσουν παράδειγμα για τους Τουρκοκύπριους