ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόκληση από το Ισραήλ: «Δικαιούμαστε το Νόμπελ Ειρήνης!»

Νέα πρόκληση από το Ισραήλ: «Δικαιούμαστε το Νόμπελ Ειρήνης!»

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την "απίστευτη αυτοσυγκράτηση" που έχουν επιδείξει στον αγώνα τους κατά της Χαμάς, υποστήριξε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις.


Ο διπλωμάτης Ρον Ντέρμερ έκανε τις δηλώσεις αυτές το βράδυ της Δευτέρας, σε μια εκδήλωση της οργάνωσης Ενωμένοι Χριστιανοί για το Ισραήλ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Παραλληλίζοντας τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο Ισραήλ με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρεσβευτής τα έβαλε με όσους "κατηγορούν αδιάντροπα το Ισραήλ για γενοκτονία και μας βάζουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου".

"Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ θα έπρεπε να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή μάχονται με απίστευτη αυτοσυγκράτηση", πρόσθεσε.
Μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί ο Ντέρμερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ "δεν είναι τέλειο". "Κι εμείς διαπράττουμε λάθη", είπε.

"Ένας πύραυλος μπορεί να εκραγεί σε λάθος σημείο, μπορεί να κάνουμε λάθος στον τομέα των πληροφοριών όμως ποτέ δεν βάζουμε εν γνώσει μας τους πολίτες στο στόχαστρο. Το Ισραήλ ποτέ δεν βάζει στο στόχαστρο τους Παλαιστίνιους πολίτες. Όταν σκοτώνεται ένας πολίτης, η επιχείρηση έχει αποτύχει, είναι μια τραγωδία", συνέχισε.

Ο πρεσβευτής επέμεινε πάντως ότι "το Ισραήλ θα έπρεπε να χαίρει του θαυμασμού της διεθνούς κοινότητας για την αυτοσυγκράτηση που έχει δείξει" απέναντι στις απειλές που δέχεται. "Θα πρέπει να θέσετε μια απλή ερώτηση: τι θα έκαναν οι ΗΠΑ (στη θέση του Ισραήλ); τι θα έκαναν η Βρετανία, ο Καναδάς ή η Γαλλία; Διερωτηθείτε πώς θα αντιδρούσε μια άλλη χώρα που δέχεται τέτοιες απειλές", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντέρμερ, πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες χρησιμοποιούνται ως "ανθρώπινες ασπίδες" από τη Χαμάς η οποία τοποθετεί τους εκτοξευτήρες ρουκετών σε στρατηγικά σημεία, όπως σε νοσοκομεία και σχολεία και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την παλαιστινιακή οργάνωση για "εγκλήματα πολέμου".

Διαβάστε επίσης: Ματαιώνονται οι πτήσεις για Ισραήλ