ΚΟΣΜΟΣ

Τα «μαζεύει» από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός (videos+photos)

Τα «μαζεύει» από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός (videos+photos)

Να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μπορούν οι Παλαιστίνιοι που τις είχαν εγκαταλείψει.

Ή τουλάχιστον αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι ολοκλήρωσε την εκεί αποστολή του και ρίχνοντας πιθανότατα το βάρος σε άλλες περιοχές, καθώς οι ανηλεείς βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανερυθρίαστα…

«Συνιστάται στους κατοίκους να προσέχουν για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχει διασπείρει η Χαμάς στην περιοχή», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση προς τους 70.000 κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, μέρος των ισραηλινών δυνάμεων αποσύρθηκε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς «ο στρατός διαπιστώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του βασικού στόχου του, που είναι η καταστροφή των σηράγγων τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ». Κάτι που επιβεβαίωσαν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους ότι ο ισραηλινός στρατός «θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον των ανταρτών στη Λωρίδα της Γάζας για όσο διάστημα χρειαστεί και με όση δύναμη απαιτηθεί» και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του…

Την ίδια ώρα, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βομβαρδισμών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με τις επιχειρήσεις των στρατευμάτων – που αναζητούν τον αγνοούμενο στρατιώτη - στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Και μπορεί το Ισραήλ να ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, ωστόσο η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε όχι μόνο ότι δεν τον κρατά, αλλά πιθανότατα είναι νεκρός.

Οι κάτοικοι της Ράφας στη νότια Γάζα, όπου σημειώθηκε χθες (1/8) η συμπλοκή κατά την οποία φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης, τονίζουν ότι η περιοχή τους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ κάποιοι επεσήμαναν ότι ο ισραηλινός στρατός τούς προειδοποίησε να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι Ισραηλινοί πάντως έχουν εξαπολύσει περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων μετά την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Τα θύματα μάλιστα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Κάτι που επιβεβαίωσε και η Unicef, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη από τις 8 Ιουλίου.

«Τα παιδιά είναι το 30% των άμαχων θυμάτων», εκτίμησε η Unicef, ο απολογισμός της οποίας βασίζεται στον αριθμό των νεκρών που έχει εξακριβώσει η οργάνωση του ΟΗΕ. Ένας απολογισμός ωστόσο που κινδυνεύει να αυξηθεί.

gdfh

«Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ενδέχεται να αυξηθεί αφού γίνουν κάποιες επιβεβαιώσεις», επεσήμανε η Unicef, η οποία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία της είναι προσωρινά και επιβεβαιώνονται «στο μέτρο που είναι δυνατό στην τρέχουσα κατάσταση».

Όμως ήδη «από τις 8 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 296 παλαιστίνιων παιδιών» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτά τα 187 είναι αγόρια και τα 109 κορίτσια, ενώ τουλάχιστον 203 παιδιά ήταν μικρότερα των 12 ετών.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για την έλλειψη πόσιμου νερού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης...

Σημειώνεται τέλος ότι περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή σχεδόν το 15% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας κρίνεται μη ασφαλής για τους πολίτες εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, δύο Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και ένας Ταϊλανδός εργάτης...

Διαβάστε ακόμα:

«Όχι» του Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις - Συνεχίζεται η αιματοχυσία! (pics+video)