ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ ενέκρινε ο Ομπάμα

Ιράκ: Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ ενέκρινε ο Ομπάμα

«Στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διανομή από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.


Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Σ.Α. ΟΗΕ: Έκκληση για διεθνή στήριξη προς το Ιράκ
Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο.