ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρό ένα αγόρι από τις ισραηλινές επιδρομές

Γάζα: Νεκρό ένα αγόρι από τις ισραηλινές επιδρομές

Ένας μικρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε τέμενος στην πόλη της Γάζας ύστερα από την κατάρρευση της εκεχειρίας νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.


Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους για την ανανέωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όσο οι ένοπλοι της Χαμάς εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ της εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Η τριήμερη εκεχειρία έληξε στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα κατά του νοτίου Ισραήλ τρεις ώρες πριν από τη λήξη της.

Η Χαμάς από την πλευρά της κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο για την παράταση της, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον πόλεμο. Στους 1.890 έφτασε πλέον ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 431 παιδιά και έφηβοι.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη λήξη της εκεχειρίας, έδωσε εντολή στον στρατό να απαντήσει με σφοδρότητα στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους.

Αμέσως μετά, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας σύμφωνα με μαρτυρία, έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις σε κάποιους από τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας.

«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Λίγες ώρες αργότερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ζήτησε σήμερα από τους παλαιστίνιους διαπραγματευτές στο Κάιρο να μην παρατείνουν την τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνο αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, και κυρίως το άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο.

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να μην παρατείνει την εκεχειρία, παρά μόνο εφόσον γίνουν δεκτά κατ' αρχήν τα αιτήματα του λαού μας, κυρίως αυτά που αφορούν την άρση του αποκλεισμού του λιμανιού στη Γάζα. Και αν δεν γίνουν δεκτά, τότε ζητάμε από την αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις», είπε ένας μαχητής το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο με μια παλαιστινιακή μαντήλα. Το διάγγελμα αυτό των Ταξιαρχιών μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας: Έσπασε η εκεχειρία