ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν σήμερα τις συνομιλίες που διεξάγονται με την παρεμβολή των Αιγυπτίων στο Κάιρο σήμερα, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες διεξήγαγαν ενιάωρες διαπραγματεύσεις χωρίς να συναντηθούν.

"Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες", δήλωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών. "Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και εξαντλητικές", διαπίστωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, όμως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρίας αύριο τα μεσάνυκτα. Στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης, αξιωματούχος της Χαμάς στο Κάιρο απείλησε σήμερα ότι η οργάνωση δεν θα παρατείνει τη σημερινή εκεχειρία πέραν των 72 ωρών.

Οι διαπραγματευτές κάνουν ασκήσεις ισορροπίας επί μίας διατύπωσης η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών: ασφάλεια, για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, το Ισραήλ πρότεινε την χαλάρωση των περιορισμών σε δύο συνοριακά περάσματα, το ένα εκ των οποίων θα προορίζεται για τα πρόσωπα και το άλλο για τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις πλευρές έχουν αποδεχθεί την ιδέα το συνοριακό πέρασμα τη Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, να περάσει υπό διπλό αιγυπτιακό και παλαιστινιακό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για τον ιό Έμπολα: Πέθανε ο Ισπανός ιερέας