ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματικός του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του τζιχαντιστή σφαγέα «Τζον»

Αξιωματικός του Μπιν Λάντεν ο πατέρας του τζιχαντιστή σφαγέα «Τζον»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail ο πατέρας του τζιχαντιστή σφαγέα «Τζον», που αποκεφάλισε τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ στο βίντεο που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη της ταυτότητας του εκτελεστή του βίντεο, με τα σενάρια να αναφέρουν τον 23χρονο Abdel-Majed Abdel Bary ως τον πιο πιθανό ύποπτο.

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα της Daily Mail ο πατέρας του φανατικού τζιχαντιστή, που έχει το κωδικό όνομα «Τζον», ήταν γνωστός στις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς βρισκόταν επί χρόνια στο πλευρό του τρομοκράτη Μπιν Λάντεν και ήταν ένας από τους πιο στενούς αξιωματικούς του.

Ο Adel Abdel Bari, πατέρας του 23χρονου ράπερ, περιμένει να δικαστεί στη Νέα Υόρκη για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα.

Ο 54χρονος Adel Abdel Bari κατηγορείται ως ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών ενεργειών με 224 νεκρούς και θα οδηγηθεί σε δίκη το Νοέμβριο.

Όπως αναφέρεται βρισκόταν στα χέρια των βρετανικών αρχών για 12 χρόνια, προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ το 2012 για να δικαστεί.

Εντωμεταξύ, στο φως της δημοσιότητας έρχονται περισσότερα στοιχεία για την δράση του 23χρονου Abdel-Majed Abdel Bary, ο οποίος από ράπερ στη Βρετανία φέρεται να έγινε φανατικός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε το βίντεο, όσοι το παρακολούθησαν καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι της έρευνας αντιλήφθηκαν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι ο δράστης είχε έντονη βρετανική προφορά και το δεύτερο ότι πρόσφερε απλόχερα ένα σημαντικό στοιχείο. Ήταν αριστερόχειρας. Αυτά τα δυο στοιχεία, καθώς και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν γνωστός τρομοκράτης, έστρεψαν τις έρευνες στο πρόσωπο του Bary.

Το μεγάλο βήμα ωστόσο έγινε με την χρήση της τεχνολογίας. Η φωνή του Αμπντέλ ήταν «διαθέσιμη», καθώς είχε ερμηνεύσει τραγούδια του στο ραδιόφωνο του BBC. Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά της μέσω μηχανήματος αναγνώρισης της φωνής με το ηχητικό απόσπασμα από το βίντεο της δολοφονίας, οδηγήθηκαν στα ίχνη του.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι κατέληξαν στον ράπερ...