ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες στο Μινσκ εν μέσω πυρών στην Ουκρανία

Συνομιλίες στο Μινσκ εν μέσω πυρών στην Ουκρανία

Αξιωματούχοι έφθασαν στο Μινσκ, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


Αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της ηγεσίας των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία και την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ειρήνευσης «κατά φάσεις» στη χώρα.

Η συνάντηση αναμένεται να αρχίσει περί τις 14:00.

Νωρίτερα σήμερα ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσοι αντάρτες ενεπλάκησαν σε μάχες στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Πυρά ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούγονταν επίσης στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι οι δυνάμεις της προσπαθούν να απωθήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές χάλυβα αλλά και επιβλέπει κρίσιμης θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

«Το πυροβολικό μας έφθασε και αναπτύχθηκε εναντίον των (φιλορώσων) ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Γιούρι Χοτλουμπέι μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η δύναμη εθελοντών Αζόφ ανέφερε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση προς την κατεύθυνση του Νοβοαζόφσκ. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός γιατρός έδειξε το θραύσμα μιας ρουκέτας που είπε πως στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και δύο παιδιών σε ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη. «Ήταν ρωσική ρουκέτα, το γνωρίζουμε από τα διακριτικά της», δήλωσε.

Ωστόσο ελάχιστοι στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση διαρκεί έξι μήνες, τρέφουν πραγματικά την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα κρατήσει και ορισμένοι στην ουκρανική πλευρά θεωρούν ότι θα ευνοήσει τον εχθρό τους.

«Μια εκεχειρία θα ήταν καταστροφή, θα τα χάσουμε όλα. Μαχόμενοι μπορούμε να αντισταθούμε στην εισβολή και να τους απωθήσουμε. Με μια εκεχειρία θα ανασυνταχθούν και θα συνεχίσουν έπειτα από λίγο καιρό», δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιώτης.

Ένας άλλος Ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο —ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του NATO η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Νιούπορτ της Ουαλίας σήμερα— θα «πρόδιδε τη χώρα» εάν τασσόταν υπέρ ενός ειρηνευτικού σχεδίου αυτή τη στιγμή. «Αν επιλέξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τότε όλοι οι αυτοί οι νεκροί και όλοι αυτοί οι διωγμένοι και όλα αυτά τα σπίτια που κάηκαν και οι δουλειές που χάθηκαν και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν όλα για το τίποτα», είπε.

Σκεπτικισμός επικρατεί και στην άλλη πλευρά. «Πολύ αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα επιλέξει την εκεχειρία. Ο Ποροσένκο μπορεί να την ανακοινώσει για το στρατό, αλλά υπάρχουν και τα τάγματα του Κολομόισκι», δήλωσε ο Ντένις, 22 ετών, ένας πληροφορικός που δούλευε σε μια εταιρεία συντήρησης Η/Υ πριν αυτή κλείσει λόγω των μαχών. Αναφερόταν στον Ιχόρ Κολομόισκι, έναν πλούσιο επιχειρηματία και κυβερνήτη της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, ο οποίος συμβάλλει στη χρηματοδότηση εθελοντών οι οποίοι πολεμούν εναντίον των αυτονομιστών.

«Όταν είχε ανακοινωθεί η πρώτη εκεχειρία από τον Ποροσένκο, ο Κολομόισκι είχε πει ότι δεν ίσχυε τέτοιο πράγμα και έδωσε διαταγή στα τάγματά του να συνεχίσουν να διαλύουν την πόλη και τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Συγκρούσεις στη Μαριούπολη λίγο πριν την εκεχειρία