ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Μέρκελ

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Μέρκελ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με την ανακοίνωση των νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να ανασταλούν άμεσα, σε περίπτωση προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.


«Υπό το φως της τωρινής κατάστασης, η οποία έχει επιφέρει βελτίωση σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις - δεν είναι 100% εκεχειρία, αλλά αποτελεί βελτίωση - η απουσία ξεκάθαρων στοιχείων για πολλά ζητήματα συνηγορεί υπέρ της δημοσιοποίησης των κυρώσεων ευθύς αμέσως», ανέφερε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ήταν η πρώτη η οποία θα υποστήριζε μια άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν το σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνευση στην Ουκρανία εφαρμοζόταν άμεσα.

Η Ε.Ε. ενέκρινε τη Δευτέρα νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ωστόσο έχει καθυστερήσει την εφαρμογή τους, προκειμένου να ενισχύσει την εκεχειρία.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών - μελών της Ένωσης συναντώνται την Τετάρτη για να συζητήσουν τα επόμενά τους βήματα.

Η εκειχερία στην Ουκρανία θα πρέπει να αφεθεί να παραγάγει έναν πολιτικό διάλογο, πριν την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανέφερε ο Ελβετός πρόεδρος και πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ την Τετάρτη.